Nyerjük vissza fittségünket - Küzdjük le a depressziót!

2021.06.02

A járvány lassan visszahúzódni látszik Magyarországon, és elkezdődött a "nyitás", mégis sok embernek kihívást jelent a visszarendeződés. Vágyunk arra, hogy minden a régi legyen, de sajnos már semmi sem lesz olyan, mint a járvány előtti időkben. Úgy is hívják az elkövetkező időszakot, hogy az "új normál" (angolul new normal). Minden megváltozott, főként bennünk. Lassan behálózta életünket az elszigeteltség, a félelem, és a befelé fordulás, ami súlyos nyomott hagyott lelkünkben, sőt lehangolttá tett bennünket. Mit tehetünk testi-lelki fittségünkért, hogy hátra hagyjuk a nehéz érzéseket?

Töltsünk minél több időt a friss levegőn, a napsütésben, ami feltölti szervezetünket energiával és D-vitaminnal. 

Fel a fejjel! Nem véletlen ez az ősi jó tanács! Fordítsuk tekintetünket gyakran az ég felé, vagy pl. számoljuk meg hány kéményt látunk sétálás közben - ezzel ellensúlyozzuk, hogy olyan hosszú időn keresztül éltünk bezárva, és fordítottuk figyelmünket befelé. Ezzel a gyakorlattal átlendíthetjük magunkat a pozitív, nyitott tartományba. Ehhez elvégezhetjük a következő légzőgyakorlatot: lélegezzünk be friss levegőt (hasi légzéssel), addig míg elszámolunk magunkban 5-ig, majd újra számoljunk 5-ig, amíg benntartjuk a levegőt, és 5-ig számolva fújjuk ki lassan, majd újra végezzük el ezt a légzőgyakorlatot 5-ször. Ez a két gyakorlat jelentősen javítani fogja kedélyállapotunkat. Emellé fogyasszunk boldogító ételeket!

A boldogító ételek sorában nem is kérdés, hogy a dobogó felső fokán a csokoládé áll. A csoki és a kakaó pozitív irányba befolyásolja a boldogsághormonok termelését. Válasszunk minél magasabb kakaótartalmú csokit, ami az érrendszert, magas flavonoid tartalma pedig a szívet is karbantartja. A különféle halak húsa az egyik legkiválóbb omega-3-zsírsav forrás, ami idegrendszer-nyugtató és boldogságfokozó hatással bír. Azoknál a népcsoportoknál, akik sok halat és rákot esznek, kimutathatóan kevésbé gyakori a depresszió, a bipoláris rendellenességek és a lehangoltság. Bizonyos ételek fogyasztásakor a bennük lévő aminosavakból az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban, zabpehelyben, csicseriborsóban, datolyában és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik. Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cink és B vitamin tartalmú élelmiszereket, pl. olajos magvakat (szezám-, napraforgó-, tökmag) is kell fogyasztani. A szerotonin szint emelkedését segítik a keményítőben gazdag élelmiszerek is, például a köles-, hajdina-, ciroktészta, vagy a barnarizs. Szerotonin termelődést fokozó hatásúak a magas B6-vitamin tartalmú élelmiszerek is, mint amilyen a búzacsíra, a zabpehely vagy a banán. 

Együk magunkat boldogra!

© 2020 Holistic Training&Coaching. Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el